Share
Hulp bij taalontwikkelingsproblemen, tips en info bij meertaligheid, leertips voor de toetsweek en méér!
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Nieuwsbrief maart 2024
Zoals jullie wellicht al in het nieuws hebben gehoord, is er een landelijk tekort aan logopedisten. Mensen met hulpvragen op logopedisch gebied moeten hierdoor vaak lang wachten op zorg. Achter de schermen denken we met ons team continu na over het bieden van andere vormen van (logopedische) zorg om zoveel mogelijke kinderen te helpen, mét behoud van kwaliteit. In deze editie besteden we daarom onder andere aandacht aan de werving van nieuwe logopedisten (campagne NVLF), vertellen we over onze oudercursus voor taalstimulatie én doen we een oproep voor vrijwilligers voor Stichting VoorleesExpress.
Ook geven we tips en informatie aan ouders van (meertalige) kinderen die vastlopen in hun taalontwikkeling: waar kan ik terecht voor hulp? Wat kan ik zelf ondernemen?
Daarnaast zie je in een filmpje hoe wij kijken en (samen)werken na aanmelding van een kind met een hulpvraag én delen we tips voor middelbare scholieren om toetsen efficiënter aan te pakken! Veel leesplezier!

 
Campagne: "Wie gehoord wordt, wordt gezien!'
De NVLF voert deze maand uitvoerig campagne om het mooie vak 'Logopedie' te promoten. Wij helpen graag! Is jouw middelbare scholier taalvaardig en aan het nadenken over een vervolgopleiding? Logopedisch werk geeft veel voldoening, omdat je mensen weer 'een stem' geeft en meer kwaliteit van leven.
Na de opleiding is de baanzekerheid daarnaast enorm hoog!
Wil je weten waar je mensen bij kunt helpen en waar je aan de slag kunt met een diploma als logopedist? Check het hier.
 
Vergoeding logopedie bij meertalige kinderen
Er is in de afgelopen jaren onduidelijkheid ontstaan over de vergoeding van logopedie bij meertalige kinderen. Het aantal aanmeldingen met deze hulpvraag stijgt landelijk enorm. Vergoeding van logopedie is echter door de zorgverzekeraar aan voorwaarden gebonden en kan daardoor niet in elke situatie plaatsvinden. Om teleurstelling (en onnodige wachttijden) bij ouders te voorkomen geven we meer uitleg hierover in dit blog 'Vergoeding logopedie bij meertalige kinderen'.

 
'Hoe voed ik mijn kind het best meertalig op?'
Spreken jij en je partner een andere taal?
Of vind je het belangrijk dat je kind een extra taal leert, omdat jullie in een ander land zijn gaan wonen? Dan kun je jouw kind twee- of meertalig opvoeden.
Veel kinderen groeien op met meer dan één taal.
Meertalige ouders stellen ons in de praktijk vaak de vraag 'Hoe kunnen we onze kinderen het beste meertalig opvoeden?'.
In dit artikel worden de do's en dont's uitgelegd van het tweetalig opvoeden.

 
Word vrijwilliger bij VoorleesExpress!
Een jong kind is enorm gevoelig voor taal. Bij een leeftijd van drie jaar kun je een groot verschil zien in de woordenschat, tussen kinderen die veel (Nederlandse) taal horen en kinderen die weinig (Nederlandse) taal horen. Dit verschil in taalontwikkeling halen kinderen later moeilijk in. Vrijwilligers van VoorleesExpress helpen deze kinderen thuis bij het ontdekken van taal, door bijvoorbeeld het voorlezen van boeken. Zoek jij nog een vrijwilligersbaan die heel veel voldoening geeft? Meld je aan bij VoorleesExpress; zij (én de kinderen) kunnen je hulp hard gebruiken! Meer info vind je hier.


Oudercursus 'Taalstimulatie' is van start
We zijn weer van start met onze Hanen-oudercursus; een cursus waarbij wij een groep gemotiveerde ouders tips en tools geven om de taal van hun kind spelenderwijs te stimuleren. Je wilt als ouder namelijk dat je kind een goede start kan maken op de basisschool. De cursus bestaat uit zowel individuele- als groepsbijeenkomsten en wordt vergoed vanuit uw zorgverzekeraar. Merk jij dat de taalontwikkeling van je kind nog achterloopt op leeftijdsgenootjes? Wil je hiermee graag aan de slag, maar kun je hierbij hulp gebruiken? Check hier voor meer info en meld je aan voor onze volgende cursusronde (najaar 2024).
 
Onze werkwijze: een plan op maat voor ieder kind!
Ieder kind is uniek. Geen één situatie en hulpvraag is hetzelfde. Het plan van aanpak is bij onze praktijk altijd maatwerk. Wij werken daarom aan de hand van een ontwikkelboom. Onze ontwikkelboom vat samen hoe wij naar kinderen kijken en biedt alle betrokkenen in onze behandeltrajecten houvast. In onze gesprekken en verslaglegging zien betrokkenen deze ontwikkelboom telkens terug. Wil je weten hoe wij kijken en werken na aanmelding van een kind? Check hier onze uitlegvideo.


 
Toetsen leren; makkelijker en sneller!
Het hoort er nu eenmaal bij op de middelbare school; toetsen leren. Bij veel leerlingen van de middelbare school staat de toetsweek weer voor de deur. In onze huiswerkklas zijn de leerlingen al volop in voorbereiding. Maar hoe pak je het leren van zaakvakken efficiënt aan? Gebruik bijvoorbeeld de stappen van de DVLST-methode! We delen hier het handige stappenplan om met meer effect aan de slag te gaan met leertaken! Check onze website voor meer leertips, zoals het voorbereiden op de toetsweek. Veel succes!
 
 
Wil je weten bij welke hulpvragen wij allemaal kunnen helpen?
Klik hier voor een uitgebreid overzicht.
'Nu een stevige basis leggen,
later daar de vruchten van plukken!'

-Team Praktijk Schoone-
 
Facebook
 
Instagram
 
Website
 
Email
 
Voor een goede ontvangst van deze nieuwsbrief,
voeg je info@praktijkschoone.nl toe aan jouw adresboek.

Email Marketing door ActiveCampaign